2019. évi 5 napos kurzusaink:

Három féle 5 napos kurzust kínálunk; az általános és sokak által kedvelt "Toszkán kóstolót", a toszkán borvilág kedvelőinek az "Őszi bortúrát" na és persze a már híres "Szarvasgomba vadászat" programunkat. Ezek a kurzusok mindig hétfőtől-péntekig tartanak, de mindig lehetőség nyílik arra, hogy némi felárért az utána levő hétvégén nálunk maradjatok, így egy 7-éjszakás pihenést teremtve. 

Itt alább mindhárom kurzust egymás után bemutatjuk, válasszatok kedvetek szerint:

4 éjszakás / 5 napos "Toszkán Kóstoló" kurzus: 

Ez a gasztrokalandunk az egyik legszeretettebb kurzusunkká vált az elmúlt 6 évben. 5 nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egy "kóstolót" kínálunk Toszkánából, persze főleg a toszkán gasztronómiából. Ideális mindenkinek, aki pár nap olasz életérzést akar magába szívni, jó társaságban. A kurzus mindig hétfőn kezdődik (Ryanair közvetlen járat Budapestről) és pénteken végződik, de úgy az előtte, mint a kurzust követő hétvégét "egyszerű szállóvendégként" felár mellett nálunk lehet tölteni, ha kicsit hosszabítani szeretnétek.

A kurzus tartalma:

 • 2 nagy közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
 • 1 bor- és pezsgökóstoló
 • 1 sajtüzem látogatás+sajtműhely, ahol saját pecorino sajtodat készíted
 • 1 piaclátogatás és kóstolás a livornoi piacon
 • városnézés Pisaban és Volterrában
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli, ebéd és vacsora
 • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz  
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén, felárral, egyágyasban
 • transzfer a Pisai reptérröl és vissza
 • minden helyi transzfer
 • Culinarium kötény
 • Culinarium oklevél

A kurzus díja: € 850 / fő

Plusz éjszaka a szállodában: € 50 / fő / éjszaka

Részletes kurzustartalom

Első nap: 

Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket. Megisszuk az első kávét, megismerkedünk a csapat többi tagjával, majd hazaindulunk az Apolloba, ahol a már hagyományos "Toszkán köszöntö" késö ebéddel várunk benneteket. A menü hideg antipastikból áll, többféle (általunk készített) zöldség "sott´olio" módra, sonkákkal, szalámikkal, sajtokkal, articsókával és olívabogyókkal. Ehhez esetleg egy tál bruschetta, egy caprese vagy egyéb finomságok is még az asztalra kerülnek. Fehér-és vörösbor, Prosecco és egy-két digestive sem hiányozhat az első napon.

A délután folyamán mindenki önállóan megismeri a környezetet, a gyönyörű sétányt, a tengerpartot és persze a környék üzleteit, kávézóit. A 2-3 óra pihenés, séta vagy strandolás után elindulunk egy közeli borászatba, ahol finom borokat és pezsgöket (methode classique) kóstolunk. Az italok mellé finom olivaolajat, paradicsomos bruschettát, sonkát és sajtot tálalnak nekünk.

Ezen a napon rendszerint fáradtabban dölünk az ágynak, hisz reggel majd vár ránk a nagy halnap!

 

Második nap:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, halcarpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.

Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid "oktatást" tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különbözö területekröl származó olajak közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.

Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, majd megkezdődik a közös munka, az első főzés; A bevásárolt alapanyagokból egy 6-fogásos tengeri menüt készítünk.

Menüsor: 2-3 antipasti (lehet ez baccalá, polipsaláta, vagy kétféleképpen elkészített kagyló), egy primo, amely vagy egy halas rizotto vagy egy spaghetti al ragu di mare. Ezt követi egy halas secondo mint pl. grillezett branzino, grillezett zöldséggel vagy salátával, végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy cantuccini Vin Santoval.

Mindent amit közösen főzünk, közösen is kell, hogy megegyünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A korai vacsorát  aperol spritz, frizzante bor, fehér borok, majd kis limoncello vagy fragolino kiséri; a férfiak persze grappát vagy poncét isznak.

A nap hátramaradó része szabad program.

Harmadik nap:

Ezen a napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra környékére látogatunk. Amerre nézünk ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint majdnem ezret. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy világhírű, de mégis szerény biogazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino sajtjaikat.

A sajtüzem elött magába Volterrába látogatunk, az Etruszk civilizáció egyik fö településére, és az alabátromgyártás fellegvárába. Itt elengedjük egy kicsit a kezeiteket, hogy mindenki a saját tempójában fedezhesse fel ezt a csodálatos kis ékszerdobozt. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni. Kora délután találkozunk, és elinduunk a sajtüzemünkbe! Megérkezés után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a biogazdaság terméseiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebés után vár a munka: megismerkedünk a sajtkészítés alapelveivel, majd mi is nekilátunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ott is pont ugyanúgy dolgoznak a sajtmesterek, ahogy mi tettük. Az üzemlátogatás után befejezzük munkánkat és mindenki egy kis vákumcsomagolt, saját készítésű sajttal távozik. Persze lehetőség nyílik egy kis sziesztára, vagy persze arra is, hogy a sajtüzem saját termékeiből vásároljunk, legyen az a volterrai barlangban érlelt 18 hónapos sajt vagy akár olívaoljaos juhtejes kézkrém.

Délután általában nagyon jóllakottan és fáradtan hazafelé vesszük az irányt; sokan már a buszban kezdik a "siestát". E kis "énidő" után ezen a napon Pisa belvárosába látogatunk. Nem csak a ferde tornyot nézzük meg a Piazza dei Miracolin, hanem egy kis sétát is megejtünk a hangulatos városkában; lemegyünk az Arno folyóig, ahol egy izgalmas állóvacsorára és persze a mindenhol jelenlevő fagyira invitálunk Titeket.

Negyedik nap:

Reggeli után mindenkinek önállóan lehetősége nyílik arra, hogy a szállodánk előtti hatalmas ruha- és cipőpiacon feltöltse a remélhetőleg üres bőröndjét. A piacot kb. 8 órakkor  kezdik felépíteni, így már azonnal a reggeli után indulhat a bevásárlás!

A piac után, de még délelött indul a fözés ezen a "nagy húsnapon", melynek keretein belül például a híres majd másfél kilós steak, a “bistecca fiorentina” is az asztalra kerül. Ez a fözés a nap nagyrészét takarja, így az ebéd és a vacsora összefolyik :-) Ezen a napon séfünk Giovanni Baldassari, aki veletek együtt dolgozik, így elsö soros pozicióból láthatjátok hogyan dolgozik egy toszkán séf :-)

Az előételek itt zöldség és hús alapúak lesznek, primonak viszont becsúszhat akár egy 3 órát főzött "bolognai" (csak külföldön hívják így) ragu is, valamilyen tésztával. Desszertnek talán egy tipikus toszkán süteményt sütünk, amelyet Vin Santoval kóstolunk.

 

Fözés közben is eszegetünk, de késö délutántól indul a lakománk, a kurzusunk búcsúvacsorája!

Ötödik nap:

Reggeli után még egy rövid séta a tengerparton, majd összegyűlünk egy utolsó koccintásra és az oklevelek kiosztására. Azokkal akik nem maradnak a hétvégére útra kelünk és irány a repülőtér!

Amennyiben a Ryanair megint megtréfál minket és késöre rakja az érkezést és az indulást, az elsö nap helyett ezen a napon lesz a Pisai kirándulásunk, ahol egy fantasztikus Porchettát fogyasztunk álló lábon mielött a reptérhez indulunk!

4 éjszakás / 5 napos "Szarvasgomba vadászat" kurzus

Időpontok:

2019. szeptember 23-27.

2019. október 21-25.

Szeptemberben és októberben szarvasgomba vadászatra invitálunk Titeket, amelyben a fehér arany keresése mellé más érdekességeket és finomságokat is tettünk. Ha van kedvetek, tartsatok velünk!

Ősszel, mikor rövidebbek lesznek a nappalok, de még szépen tartják a kövek a meleget az arany naplementéig, nálunk a szarvasgombáé lesz a főszerep. Ennek a titokzatos, gyakran csillagászati áron kereskedett ínyencségnek az egyik fellegvára a toszkán régió. Most a volterrai dombok erdeiben keressük veletek ezt a finom, jellegetes ízű, semmivel össze nem téveszthető csemegét.

Ezen az ötnapos kurzuson szarvasgombát keresünk az erdőben, speciális, gyerekkoruk óta erre tanított kutyával, a világ egyik legnevesebb tésztagyárát látogatjuk, hentesnél sonkát érleltetünk, olívaolajat kóstolunk, na és persze a szüret idején borászatokat látogatunk Bolgheriben, az európai bor egyik legkiemeltebb helyszínén! - Gyertek velünk, hosszabbítsuk meg a nyarat!

A létszám persze itt is korlátozott, hisz kis, 12 fős csoportban tudjuk a legjobban megteremteni a Culinarium baráti és bensőséges légkörét.

A kurzus tartalma:

 • szarvasgomba keresés kutyával

 • szarvasgomba ebéd

 • olívaolaj kóstolás Bolgheriben, az egyik legnevesebb, többszörös világbajnok termelőnél

 • pincelátogatás borkóstolással 

 • hentesüzem látogatása kóstolóval

 • családi tésztagyár látogatása

 • 2 városnézés (Lucca és Pisa)

 • 4 Culinarium minőségű ebéd 

 • 4 vacsora

 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény szerint felár ellenében egyágyasban

 • minden helyi transzfer

A kurzus díja: € 980 / fő

Plusz éjszaka a szállodában: € 50 / fő / éjszaka 

Részletes kurzustartalom

Első nap: 

Kora délután érkezés Pisába, ahol már a reptéren várunk Titeket. Rövid transzfer után megérkezünk az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Kései ebédünk menüje a hagyományos toszkána köszöntőnk, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal és salátával. Egy kis szusszanás után késő délutáni programként Luccába megyünk, ahol felfedzzük ezt a csodás várost. Séta után egy kellemes kis étteremben, vacsorára találkozunk. Tapasztalataink szerint ezen a napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabb elfárad. Kiadós, mély alvás reggelig.

Második nap:

Ezen a napon a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, ahol Olaszország  egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője, aki az érzékeny orrával (remélhetőleg) megtalálja a fehér aranyat.

A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt, ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel. 

A nap harmadik programpontján egy borászatba látogatunk, ahol elbeszélgetünk arról (is) hogy milyen borok passzolnak a legjobban a szarvasgombához. A borászatban finom sonkát, bruschettát, olivákat, és persze friss olajos ropogós kenyeret eszünk, ezzel zárva az élménydús napot.

Harmadik nap:

A mai napon egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás zöld dombok közé, amelyet elöször 732-ban említenek az írások. Toszkána egyik legjobban megörzött várfala található itt. Mi föleg a kis középkorú ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be - egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban. Mi is tudunk majd belöle hazavinni.

Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédünk keretében szarvasgombás formájában kóstolunk az évszázados várfalak által alakított pincékben.

Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdödik a közös fözés, amelyben pl. az elözö napi szarvasgombát párosítjuk a hentestöl hozott friss tatárbeefsteakkel. Vacsoránk úgy halas- mint husos fogásokat tartalmaz

Negyedik nap:

Közvetlenül korai reggeli után kiszabadulunk a villa előtti sétányra, ahol minden héten csütörtökön, több mint 100 árus kínál cipöt ruhát és textileket. A zacskók gyors ledobása után elindulunk a mai uticélunk, Bolgheri felé.

Az elsö állomásunk Olaszország egyik leghíresebb, többszörös világbajnok olivaolaj termelöje. Két testvér, Paolo és Simone, lát minket vendégül, akik a 10.000 olajfájukból a világ egyik leghíresebb olivaolaját csinálják. A fák és a prés megtekintése után egy olivaolaj kóstolás következik, majd egy vegetariánus ebédet eszünk a gyönyörü teraszukon.

Ebéd után magát Bolgherit látogatjuk meg, ahol a világ egyik legdrágább bora, a Sassicaia készül. A Zwack család kávézójában egy espressot kortyolunk, és aki akar megkóstolhatja a "Bolgheri - szeretlek" fagyit.

A délutáni pihenés után egy olyan vendéglöbe hívunk meg benneteket ahova az olasz családok mennek vacsorázni vagy ünnepelni. Finomat eszünk, jót iszunk, és így zárjuk le a szarvasgombás hetünket.

Ötödik nap:

Elérkezett az utolsó nap. Reggeli után korán elindulunk Pisába, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírü ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencünket, a Campo Santo´t, a temetőt. Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Ezekután átugrunk a pár kilométerre levő reptérre, ahol azoktól akik nem maradnak a hétvégére elbúcsúzunk, egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív érzelmekkel és maradandó benyomásokkal elindultok haza.

4 éjszakás / 5 napos "Toszkán bortúra" kurzus

Időpontok:

2019. szeptember 2-6.

2019. október 10-14.

Bár minden Culinarium kurzus szerves része a bor és a borászatok látogatása, minden évben 2 alkalommal a főszerepet kapja nálunk a "vino".

A toszkán bortermelés két klasszikus helyét látogatjuk meg, a Firenzétöl délre található Chianti Classico szülőhazáját, és persze Bolgherit, az úgynevezett "Supertuscan" csúcsborok vidékét.

Ebben az 5 napban a borkóstolások mellett még dzsip-túrázunk a carrarai márványhegyeken, kávét pörkölünk és főleg jobbnál-jobb ételeket eszünk, izgalmas helyi trattoriákban, felfedezve a toszkán régió sajátosságait, mindezt új barátok társaságában, sok nevetéssel, jó beszélgetéssel. 

A kurzus tartalma:

 • pincelátogatás és kóstolás 4 neves borászatban
 • 4x4-es túra a Carrarai márványbányákban
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden nap prosecco / bor / ásványvíz 
 • 3 ebéd különleges helyeken 
 • 3 vacsora kiválasztott vendéglőkben 
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén, felárral, egyágyasban
 • minden helyi transzfer

Kurzusdíj: € 980 / fő

Részletes Kurzusprogram:

Első nap: 

Késő érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket. Rövid transzfer után megérkezünk az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű vacsorát fogyasztunk, majd egy rövid séta után ágynak esünk, hisz sokaknak hosszú volt a nap.

Második nap:

Reggeli után Chianti ba utazunk, ebbe az eredetileg csak három kis falu területéből álló, világhírű borvidékre, ahol a Chianti-, a Chianti Classico-, és a Chianti Classico Riserva borok készülnek, eredetileg szinte kizárólag a Sangiovese szőlőből, de manapság, a lazább bortörvényeknek hála, sok izgalmas más fajták hozzáadásával.

Elsőnek egy igazán világhírü pincészetet látogatunk, melynek nem csak a borai, hanem az architektúrája is sorban nyeri a nemzetközi díjakat. Egy komplett képet kapunk, a palántától a palackozásig, és persze kóstolunk is.

Ebédünket egy fantasztikus teraszon fogyasztjuk, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Chianti dombjai felé.

A délután folyamán egy második híres pincészetet látogatunk meg, ahol további négy csúcsbort kóstolunk miután meglátogattuk a pincészetet.. A borok mellé finom helyi sonkát, szalámit és persze pecorino sajtot tálalnak a vendéglátóink.

Fáradtan hazafelé indulunk, de persze megállunk vacsorázni egy hangulatos vendéglőben, ahol esetleg egy jó kézműves sörrel zárjuk a Chianti napot :-)

Harmadik nap:

Reggeli után Carrara felé vesszük az irányt ahol a római kor óta bányásszák a fehér márványt. Carrara a világ márványközpontja: innen adják/veszik a világ (!) összes márványának több mint 90%-át, azt is amely más földrészeken lett kibányászva.

Kocsival felmegyünk a márványmúzeumig, ahol átszállunk 4x4 Defender Jeepekbe, amelyekkel felmegyünk 1000 méter magasra egy csodálatos fehér tájba, ahol elmagyarázzák nekünk, hogy is müködik a bányászat.

Ebédre Collonataba megyünk, ahonan a híres Lardo szalonna származik, amelyek 6 hónapig márványládákban érlelnek.

Délután egy kis szusszanás, vagy strandolás, majd este Luccába megyünk, ahol a Piazza dell Anfitheatro, a Guinigi torony (amely tetjén fák nönek!) és persze a csodálatos várfal vár ránk, amelyet bérelt biciklivel akár körül is biciklizhetünk! Önállóan fedezzük fel a várost, majd egy kis enotékában közösen vacsorázunk.

Negyedik nap:

Ezen a napon Bolgheriba megyünk, abba a kis 27 fős borgóba, ahonnan a világhírű Sassicaia indította a hódítását a nemzetközi borpiacon. Bolgheri Olaszország legkissebb és legfiatalabb D.O.C. vidéke; csupán 53 termelő osztozik az exkluzív termőföldeken.

Első látogatásunk Giovannihoz megy, akinek már a dédnagyapja Bolgheriben termelt bort. Manapság több mint egytucat országba exportál Giovanni, miközben megtartotta egyszerű,  természetközeli- és szerető életét. Négy csúcsbort kóstolunk.

Bolgheri csodálatos klímája nem csak a bortermelésnek kedvez. Itt található Olaszország egyik leghíresebb, többszörös világbajnok olivaolaj termelője. Két testvér, Paolo és Simone lát minket vendégül, akik a 15.000 olajfájukból a világ egyik leghíresebb olivaolaját préselik. A fák és a prés megtekintése után egy olivaolaj kóstolás következik, majd egy finom vegetariánus ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon.

Ebéd után magát Bolgherit látogatjuk. A Zwack család kávézójában egy espressot kortyolunk, és aki akarja, megkóstolhatja a "Bolgheri - szeretlek" fagyit.

Utolsó borászatunk Bolgheri egyik fiatalabb borászata. Szinte teljesen a föld alá épült, hogy a természetet kímélje, és nagyon izgalmas szőlőfajtákkal (is) dolgozik. Körbemutatnak minket a borászat tetejéről a hordótároló teremig, majd egy 4-boros kóstolást tartunk, némi harapnivalóval.

Hazaérve egy kis szusszanás, egy utolsó séta, majd elindulunk a búcsúvacsoránkra, ahol szintén egy - két elegáns nedüt iszunk. 

Ötödik nap:

Reggeli után átugrunk a pár kilométerre levő reptérre, ahol azoktól akik nem maradnak a hétvégére elbúcsúzunk, egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív érzelmekkel és maradandó benyomásokkal elindultok haza.