NAPSÜTÖTTE ILLATOS ÍZEK

Ez a Culinarium "nagy gasztrokalandja". A 8 nap alatt közösen főzünk, eszünk-iszunk, városokat látogatunk és a toszkán gasztronómia kincseit fedezzük fel. Ez az egy hét egy intenzív programot nyújt, de figyelünk arra, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon magával vagy a párjával tölteni. A kurzus tartalma az időszaktól függően változik, így például nyáron nem keresünk szarvasgombát (hisz nincs) és októberben nem megyünk ki halászhajóval (hisz akkor már hideg van és hullámzik), de alapjában a következő elemeket tartalmazza: 

A kurzus tartalma

 • 3 közös főzés, valamint közös ebéd vagy vacsora a főztünkből
 • 2 pincevezetés borkóstolóval
 • szarvasgomba keresés kutyákkal az erdőben, valamint szarvasgomba ebéd
 • 1 olívaolaj kóstolás Olaszország egyik legnevesebb termelőjénél
 • 1 piaclátogatás a livornoi piacon
 • 3 városnézés (Firenze - magyar idegenvezetéssel, Pisa és Bolgheri)
 • sajt-, bor-, olaj-, sonka-, halkóstolások nagy mennyiségben
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz 
 • 6 ebéd (szállodánkban, piacon, vagy ahol éppen eszünkbe jut)
 • 6 vacsora 
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén egyágyasban
 • minden helyi transzfer

A kurzus díja € 1.290.- 

Résztvevők száma 10-14 fő.

Az utazás önállóan történik. A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatátval utazik.

Részletes program:

Első nap, péntek:

Önálló érkezés Pisába. A reptéren várunk Titeket ahonnan rövid transzfer után megérkezünk a csodálatos Apolloba, Viareggioba, ahol mindenki elfoglalja a szobáját. Az ebéd ma ebédre hideg antipastik, pár korty finom bor vagy Prosecco. Itt egy kis szusszanásnyi szabad program, egy séta a tengerparton vagy egy szieszta is belefér a délutánunkba. 
A pihenés után este egy helyi borászatba látogatunk, ahol úgy Charmat, mint Champanois eljárással készült finom pezsgőket kóstolunk. Az italok mellé finom bruschettát, sonkát, coppát, és olívákat eszünk. A pincészet egy fantasztikus olívafa állománnyal is rendelekzik, amelynek az első osztályú olaját csurgatjuk a kenyerünkre.

Második nap, szombat:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. Ebéd előtt aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vizen kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. Rövid szabad program,  majd városnézés után hazamegyünk. 

Hazaérkezés után pihenünk, majd megkezdődik "felügyelet alatt" a munka; A bevásárolt alapanyagokból vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk.

Vacsora: 3 antipasti/előétel (mind tengeri alapú), majd egy halas primo és grillezett tintahal vagy hal, friss nyers zöldségkörettel. Végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy más pohárkrém. Főzés előtt és után helyi toszkán borokat, Aperol Spritz, Proseccot avagy grappát iszunk.

Harmadik nap, vasárnap: 

Közvetlenül a reggeli után vonattal Firenzébe utaztok, ahol már vár Rátok a magyar idegenvezetőtök. Csoportosan fedezitek fel a város világhírü nevezetességeit, mint pl. a Ponte Vecchiot, az Uffizit, a Boboli kertet vagy a Duomót. Firenze persze sok más látnivalóval rendelkezik, mint például a Pitti Palota, a Santa Croce templom, vagy a város fölött található Piazzale Michelangelo. Természetesen a rengeteg üzlet, kávézó vagy kisvendéglő is nagyon hosszan tartó élményt nyújt. 

Este fáradtan, de boldogan, közös vacsoránkat még Firenzében, minden esetben egy nagyon "olaszos" vendéglőben fogyasszuk el, egy hangos, nyüzsgő, árban pénztárcabarát, de minőségben tökéletes helyen. Ezen a napon az étkezések önállóak. 

Negyedik nap, hétfő:

Ezen a napon megtanuljuk, hogy kell töltött tésztát (tordelli, mezzalune vagy ravioli), géppel tekert tagliatellét vagy akár kézzel sodort picit készíteni. Egy igazán elhivatott tésztamester látogat el hozzánk, így garantálni tudjuk, hogy mindenki lisztes kézzel fog boldogan dolgozni és a folyamat végén mindenki büszkén emelni a s.k. elkészített tésztáit a fotólencse elé.

Természetesen nem csak tésztát eszünk; elkészítjük a tésztavacsoránk hiányzó elemeit, egy finom és különleges antipastot, majd 3-4 izgalmas tésztaszószt, amelyeket úgy állítunk össze, hogy jól passzoljanak a délelőtt készített tészta töltelékeihez.

A fárasztó nap hátramaradó része szabad foglalkozás. Aki akar este velünk tart, amikor elmegyünk a kikötőbe, ahol megvendégelünk Titeket egy finom fritto mistora, amit közvetlenül egy hajóról adnak majd kezünkbe!

Ötödik nap, kedd: 

Ezen a napon a 100 km-re fekvő Bolgheri vidékére utazunk, ahol első állomásunk egy híres olivaolaj termelő, aki 40 hektáron, százéves olajfákból minőségi olívaolajat készít. A két testvér, Simone és Paolo nagy szeretettel és hozzáértéssel vezetnek minket körbe először a fák között, majd felkeressük az olajprést is, ahol élőben láthatjuk a préseket. Saját magunk is megprobálhatunk különbséget tenni a különböző olívabogyók olajai között. Amikor végeztünk, egy finom ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon, ahonnan felhőtlen égnél láthatjuk a tengert. 

Elköszönünk az olajfáktól és elmegyünk, meglátogatjuk Bolgherit, amely 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt  a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak valaha is DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkán képeslapon valahol szerepel.

Sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd borkostolásra megyünk, hogy megízleljük, megnézzük ennek az izgalmas vidéknek a borait.

A borászati látogatásunkon először a szőlőtőkéket nézzük meg, végigkövetjük a szőlő útját a pincétől a pohárig. Egy igazán elhivatott családi vállalkozót ismerünk meg, aki anak ellenére hogy a világ egyik legdrágább borterüet kellős középén ül, nem engedte el a kapcsolatot a hagyományos kertészettel, a mai napig követi azt az irányt, ahogyan ősei, több száz évvel ezelőtt dolgoztak. Megkóstoljuk a ház kíváló termékeit, na és persze lehetőség nyílik a pincészet boraiból a helyszínen vásárolni.

Hazatérve egy kis szusszanás után elmegyünk a csak 25km-re fekvő Pisaba, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírű ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencünket, a Campo Santo temetőt. Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Egy közös séta után egy finom porchetta szendvicset eszünk egy pohár sörrel vagy borral. Az esti sétánkon a szerintünk legjobb fagyis sem hiányozhat, ahova még a hazautazás előtt benézünk.

Hatodik nap, szerda: 

Ezen a napon a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, ahol Olaszország  egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője, aki az érzékeny orrával megtalálja a fehér aranyat.

A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt, ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel. 

Délután együtt főzünk, itt is megadva a szavasgombának a megérdemelt főszerepet. Antipastonak vagy egy finom levest (Olaszországban ritkaság!) vagy egy tatárbeefsteaket csinálunk, majd egy rizottót, amelyben persze mindegyikben ott lesz a fekete (vagy fehér) arany, amiket együtt, ezen a napon találtunk.

Főételünk most a hatalmas bistecca fiorentina, azaz a mindig egy kilót is meghaladó nagy steak, amelyet simán vatag paradicsomszeletekkel szervírozunk.

A desszert meglepetés lesz, de szarvasgombát tartalmaz majd az is! :-)

Hetedik nap, csütörtök:

Közvetlenül a házunk előtt, minden csütörtökön hatalmas cipő- és ruhapiac épül fel reggel 8-tól. Sokáig ellenálltunk, de 2019 óta a vendégeink unszolására a reggeli piaclátogatás hivatalos programpont lett! Így tehát reggeli után szabad piaclátogatás következik, majd boldogan, az új zsákmányt már begyűjtve, 11 órakor elindulunk az utolsó gasztrokirándulásunkra. A célpont  Lari, ahol nemcsak a már jogosan világhírű kézműves tésztagyár található, ahol minden dolgozó rokon, hanem a kedvenc hentesünk is.

A Martelli tésztagyárral kezdjük, ahol Luca megmutatja nekünk hogyan készül az igazán lassan szárított durumbúzás tészta, amelyet például a legtöbb olaszországi bicikliscsapat is innen,  Martelliéktől vásárol, a kimutatottan könnyebb emészthetősége miatt.

A sárga csomagok bevásárlása után elmegyünk Barbaráékhoz, ahol végre megtudjuk hogyan készítik az olaszok a fantasztikus toszkán sonkát, na és persze a szalámikat, a coppát és minden mást.

A Lari vár földalatti részében lévő pincéjében ebédelünk egy gyorsat majd megtekintjük a várat, amely a kis falu közepét uralja. Itt egy pompás kilátást kapunk a toszkán dombvidékre!

A délutánt szabad felhasználásra hagytuk; kezdődnek a pakolások, a bőrőndmérések vagy az utolsó napi bevásárlások az otthon maradottaknak. Este egy közös pizzázásra megyünk, hisz ezt az emblematikus, ám cseppet sem toszkán, ételt egy egész hétig kihagytuk.

Nyolcadik nap, péntek:

Reggeli után szomorú búcsú az Apollotól és egymástól, majd indulás a reptérre.

 

NAPSÜTÖTTE ILLATOS ÍZEK-2

Ez a kurzusunk azért született, mert sokan visszatértek hozzánk, néhányan akár többször is. Megkérdeztünk Titeket, mit szeretnének csinálni egy újabb Culinarium utazáson, ezen válaszokból, kérésekből állítottuk össze az "Illatos Kettőt". Először 2017. őszén kínáltuk fel a kurzust, bízva abban, hogy méltó testvére lesz az Illatos Ízeknek :-) Természetesen nem csak visszatérőknek szól! Ezen a Culinariumon sem kell semmilyen előképzettség vagy tudás, csak egy nagy adag kíváncsiság és persze jókedv!

 

 A kurzus tartalma: 

 • halászat hivatásos halászhajón és a friss fogás kóstolása
 • kirándulás Cinque Terre gyönyörű falvaihoz
 • 2 főzés Mikaellel az Apollo konyhájában, na és persze ebéd/vacsora a főztünkből
 • intenzív egésznapos pasta kurzus s.k. készítéssel
 • saját pesto készítése
 • borospincevezetés borkóstolóval
 • piaclátogatás a livornoi piacon
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz 
 • 6 ebéd és 4 vacsora
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén, felár ellenében egyágyasban
 • minden helyi transzfer

 A kurzus díja € 1.290.- 

Résztvevők száma 10 - 12 fő.

Az utazás önállóan történik. A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatátval utazik vagy autóval érkeznek. 

Részletes program:

Első nap, péntek: 

Az érkezés után természetesen nem hagyhatjuk ki az első kávét a pisai reptéren. Ezt a hagyományt már a legelső kurzus óta betartjuk.. 

A reptérről az Apolloba utazunk, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű ebéd következik, amit ezen a napon mint mindig, mi készítünk. A menü is ismerős lesz, a hagyományos toszkán köszöntőnk grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal, visszaidézve az elmult kurzusok hangulatát.

Egy kis szusszanás után délután Lucca környékére indulunk, ahol két fantasztikus hidat fogunk megtekinteni, amelyek mindketten más-más módon lélegzetelállító látványt nyújtanak.

Ezután bemegyünk magába a várfallal körülvett Luccába, ahol mindenki a saját tempójában fedezi fel a várost. Sétálhattok a hangulatos utcácskák útvesztőjében, belebotolva Puccini szülőházába, a régi óratoronyba, a carrarai márványból épült San Michele templomba vagy egy jó kis designer boltba ki-ki igénye, öröme szerint. A séta után remélhetőleg már éhesen újra találkozunk a városka egyik étteremben, ahol egy aperitivo után könnyen de hosszan vacsorázunk.

Második nap, szombat:

A kiadós reggeli után az egyetlen visszatérő elemmel, a livornoi halpiaccal indítunk. Természetesen nem akarunk ismétlést, ezért a napot kicsit megváltoztattuk. A piacon való bevásárlás és a kóstolások után mindenkinek lesz ideje, hogy kicsit megismerje az egyik kedvenc városunkat, majd a piac kellős közepén az ország egyik legismertebb olívaolaj szakértőjével (aki mellesleg a piacon a családi bárt üzemelteti testvérével) olívaolajt kóstolunk, majd pompás scacciatinákat ebédelünk.

Délután hazaérkezve veszünk egy mély levegőt és nekiállunk a főzésnek. Egy 6-fogasos vacsorát készítünk 3 előétellel, primoval, secondoval és desszerttel. Főszerepet persze a délelőtt bevásárolt tengeri gyümölcsök játszanak. Vacsora után egyéni program, séta vagy beszélgetés késő estig.

Harmadik nap, vasárnap:

Ezen a napon vízre szállunk! Reggel a kikötöbe megyünk, ahol egy hivatásos halászhajóra szállunk, amellyel kimegyünk az elözö este kirakott hálókat kivenni. 750 métert veszünk ki az 5 kilométerböl, de ez is megmutatja nekünk miben gazdag a Tirrén tenger, és hogy hogyan dolgoznak a halászok.

A fogásunkat a hajón készítik majd el nekünk, de elötte egy homokos part felé hajózunk ahol mindenki (a parton vagy a hajón) fürödhet napozhat míg ropogósra sül a hal meg a rák a serpenyöben.

Délután szieszta a parton vagy a hajó orrában, majd estefelé fáradtan irány vissza a kikötöbe. A nap hátramaradó része szabad program.

Negyedik nap, hétfő:

Ezen a napon kicsit messzebb kirándulunk. Elmegyünk a 100 km-re fekvő Bolgheri vidékére, ahol első állomásunk egy híres olivaolaj termelő, aki 40 hektáron, több száz éves olajfákból minőségi olívaolajat készít. A két testvér, Simone és Paolo nagy szeretettel és hozzáértéssel vezetnek minket körbe először a fák között, majd felkeressük az olajprést is. Egy finom ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon, ahonnan felhőtlen égnél láthatjuk a tengert. 

Elköszönünk az olajfáktól és elmegyünk, meglátogatjuk Bolgherit, amely 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt  a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak valaha is DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkán képeslapon valahol szerepel.

Sétálunk egy kis kört a városkában, önállóan eszünk egy finom fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd borkostolásra indulunk, hogy megízleljük ennek a dombvidéknek a borait.

Ötödik nap, kedd:

Röviddel a reggelink után egy valódi tésztamester érkezik hozzánk, de nem egy napbarnított ráncos olasz "mamma" és nem is egy fehérkabátos "séf", hanem...na majd meglátjátok!

Ezen a napon saját kezünkkel megtanuljuk, hogy kell töltött tésztát (tordelli, mezzalune vagy ravioli), tekerös géppel tekert tagliatellét vagy akár kézzel sodort picit készíteni. Mindenki lisztes kézzel fog dolgozni, és a saját tésztáját elkészíteni, amelyeket nagy lapokra helyezve csodálhatunk miközben a konyhában készítjük a passzoló szószokat.

Ha a szezon engedi zucchinivirágot töltünk és rántunk, és más kis szakácsfalatokat készítünk a sok pasta mellé.

Estefelé egy helyi borászatba megyünk, ahol pezsgöket és finom borokat kóstolunk, amelyek mellé bruschettákat, sonkákat, sajtokat szervíroznak kint szabad ég alatt a lombos fák árnyékában. 

Hatodik nap, szerda:

Ezen a napon elhagyjuk Toszkánát! Rövid idöre csak, és egy olyan vidékre amely "méltó szomszédja" a világhírü tartományunknak - Ligúriába megyünk.

A napot egy pesto kurzussal kezdjük, amelyben persze megtudjuk a Ligúr és a Genovai pesto közti különbséget, hogy hogy kell készíteni, tárolni és persze fogyasztani a zöld aranyat.

Utána hajóra szállunk, és mindeni saját tempóban fedezi fel az Unesco világörökség "Cinque Terre" azaz "öt föld" falucskákat, amelyeket csak (vagy jobban: föleg) hajóról lehet elérni. A sok szines ház, a lemenö nap fényében fürdö szikla, és a csendesen ringatódzó halászcsónakok még sokáig hat vissza majd a szürkébb hétköznapokon is.

Este La Speziaban találkozunk, ahonnan egy kis szusszanás után a Viareggioi kikötö egyik emblematikus pontjához, a halsütöhajókhoz megyünk egy könnyed vacsorára.

Hetedik nap, csütörtök:

Attól függöen kit kérdezünk, a csütörtök vagy a "steak nap" (férfiak) vagy a "ruhapiac nap" (nök) jelzöt kapja. A valóság mindkettöt fedi, hisz délelött mindenkinek lehetösége nyílik a házunk elötti kb 100 standos piacon olasz divatot, ruhát, cipöket vásárolni, néha (!) a bolti árak töredékéért!

Délben egy szakácsfalatra (amit együtt készítünk) a konyhában találkozunk, majd kezdetét veszi a második fözésünk, amely a "a nagy hús nap" alatt fut. A kurzus vége felé már többen jelzik, hogy csak kicsit akarnak enni, de a kilónál nagyobb Fiorentina Steakek láttára legtöbbször módosul ez a beállítottság.

Együtt fözünk, eszünk, és végre vörös bort is ihatunk! A menüsort az elözö napok kívánságai mentén egyeztetjük.

Ezen a napon, az "utolsó vacsoránkon" kicsit elmélyedünk az élet nagy dolgaiba, kiosztjuk az okleveleket, elpakoljuk a kötényeket, és egy utolsót elindulunk a kedvenc fagyisunk felé...

Nyolcadik nap, péntek: 

Reggeli után a mérlegé a főszerep...de nem magunkat (azt kevesen mérik) hanem a bőröndöket mérjük, hogy a sok bevásárolt toszkán finomság fel is kerülhessen a fedélzetre.

Indulás a reptérre, ahol szomorú búcsút intünk a legközelebbi viszontlátásig!

 

 

 

jelentkezés / kérdések: 

info@culinarium.hu

https://www.facebook.com/Culinarium.olasz.fozoiskola/

tel: 0036 70 455 4010

Bencze Viktória