Töltsd az 2018.-as tavaszi szünetet a Culinariummal!

 

2018 március 29 és április 3 között gyerek Culinariumot tartunk; nagy szeretettel várunk Titeket!


Részletes program:

 


Március 29, csütörtök:

Önálló érkezés; estefelé az Apolloban várunk Rátok, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben megismerkedünk. Ezen a napon mint mindig, a hagyományos toszkána köszöntőnk lesz a vacsora, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal, tésztákkal és salátával. Este aki akar, sétálhat a tengerparton vagy ehet még egy finom fagyit.

Március 30, péntek:

Reggeli utáni a carrarai márványbányákhoz megyünk. Kanyargós, a hegyen kivájt izgalmas utakon át feljutunk Fantiscrittiig a bányák bejáratáig. Kicsit visszaképzelhetjük magunkat az időben, jó belegondolni, hogy Michelangelo több hónapot töltött itt el ezeken a hegyeken, kiválasztva szobraihoz a tökéletes minőségű fehér márványt. A bánya bejáratánál vár minket Mario, aki miután kiosztotta nekünk a megfelelő védőfelszerelést, felvisz minket Defender dzsipjével a bányák tetejére. Miközben gyönyörködünk a csodálatos panorámában, mesél nekünk a hegyekről, a márvány előállításáról, felhasználásáról és a szállításáról.

Lejutva a magasból a hegy belsejébe is bemegyünk, megnézzük, hogy dolgoznak a bányászok, megcsodálhatjuk a hegy gyomrában lévő hatalmas márványrengeteget.

Hazatérve rövid szusszanás, majd a nap hátramaradó részét a szülőknek szadadfoglalkozásra bocsájtjuk és a gyerekekkel közösen a vasárnaphoz illő menüsort készítünk ameyet a gyerekek tálalnak a szülőknek (is).

 

Március 31. szombat:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol együtt frissen szerezzük be a felnőtt főzéshez az alapanyagokat. A Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka.

Ebéd előtt aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. Ebédre Alessandronál találkozunk, ahol egy finom paninit vagy tramezzinit ebédelünk, amelyhez toszkán bort iszunk, de nem maradhat el a finom espresso és a limoncello sem.

 

Hazaérkezés után pihenünk, majd megkezdődik a munka; A bevásárolt alapanyagokból ezen a napon a szülők főznek vacsorát, amelyet a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk. A gyerekeknek a főzés alatt gyerekprogram a parton.

 

 

Április 1, vasárnap:

Ezen a napon kicsit messzebb kirándulunk. Elmegyünk az egy órára fekvő Bolgheri vidékére, ahol első állomásunk a többszörös világbajnok olajtermelő, aki 40 hektáron, több száz éves olajfákból minőségi olívaolajat készít.

A két testvér, Simone és Paolo nagy szeretettel és hozzáértéssel vezetnek minket körbe először a fák között, majd felkeressük az olajprést is, ahol élőben láthatjuk a munkát, amennyiben épp szüretelnek. Saját magunk is megprobálhatunk különbséget tenni a különböző olívabogyók olajai között.

Amikor végeztünk, egy finom ebédet eszünk. Elköszönünk az olajfáktól és meglátogatjuk Bolgherit, amely 1974-ig egy csendesen szunyókálló kis falucska volt, ma viszont az egyik leghíresebb és legdrágább vörösbornak az otthona. Kis vinotékákban a szülők kóstolhatnak ha van kedvük, mi addig a gyerekekkel sétálunk egy kis kört a, eszünk egy finom fagylaltot. Hazafelé megállunk a ”szódastrandon”, ahol fehér a homok és türkizkék a víz. Kis futással levezetjük a még meglévő felesleges gyerekenergiát, majd hazaindulunk.

Vacsorázni Franco bácsi étternébe megyünk, ahol finom pizza vár minket.

 

 

 

 

 

 

Április 2, hétfö:

Az utolsó napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra környékére látogatunk. Amerre nézünk ciprusos és cédrusos dombokat látunk na és persze juhokat. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy híres, de mégis szerény biogazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino sajtjaikat.

Megérkezés után kezdödik a “laboratorio” – nekilátunk, persze szakavatott segítséggel, az aznap lefejt juhtejből sajtot készíteni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ott is pont ugyanúgy dolgoznak a sajtmesterek, mint ahogyan mi tettük.

A munka után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a biogazdaság terméseiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után befejezzük munkánkat és mindenki egy kis vákumcsomagolt, saját készítésű sajttal távozik, amelyet este bátran hazavihet és még tovább érlelhet! Persze lehetőség nyílik arra is, hogy a sajtüzem saját termékeiből vásároljunk, legyen az a volterrai barlangban érlelt 18 hónapos sajt vagy akár olívaoljaos juhtejes kézkrém.

A kurzus utolsó kirándulása Volterrába vezet. A középkorú városka impozáns várfalai már a sajtkészítéskor is folyamatosan a szemünk előtt magaslottak. Ez a gyönyörű kilátással bíró kis városka nemcsak az "Alkonyat" sorozat szerzőjét, rendezőjét ihlette meg, hisz itt volt a "Volturik" (vámpírok) otthona. Ennek a tipikus toszkán dombhegyi településnek más szépségei is vannak. Már a neolitikus korban laktak itt emberek, de a jelenleg látható város "siena" vagyis fahéjszínű kövezetből épült a középkorban. Kis utcái, eldugott kis kávézói, üzletei egy nagyon élvezetes délutánt ígérnek. Meseszép alabástromból készült ékszereket és etruszk szobrocskákat is lehet is ajándéknak vásárolni.

Késő délután hazatérve, pihenünk, séta a tengerparton majd egy helyi étterembe megyünk, ahol mindenki a saját kedvére és költségére vacsorázik.


Április 3, kedd:

Reggeli után szomorú búcsú és hazautazás.


 

Díjak: felnőttek € 750, gyerekek € 500

 


E-mail címünk: [javascript protected email address]

Telefonszámunk: +36 70 455 4010


Legyetek a Vendégeink!

 


Viki & Mikael