Rövidebb, 3-4 napos kurzusaink 

 

 

4 napos "Toszkán Kóstoló" kurzusaink: 

Ez a kurzus valószínűleg a legszeretettebb kurzusunk a kezdetek óta. 4 nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egyfajta "kóstolót" kínálunk Toszkánából és főleg a toszkán gasztronómiából. Ideális mindenkinek, aki pár nap alatt akarja kipróbálni az olasz életérzést. A kurzusok vagy szerda esti érkezéssel (közvetlen járat Budapestről) és hétfő reggeli távozással, vagy hétfő reggeli érkezéssel és péntek reggeli távozással kerülnek megrendezésre.

A kurzus tartalma:

 • 2 délutáni közös főzés, és vacsora a főztünkből
 • pincevezetés borkóstolóval
 • 1 sajtüzem látogatás+sajtműhely, ahol saját pecorino sajtodat készíted
 • 1 piaclátogatás a livornoi piacon
 • 2-3 városnézés (Firenze - kérésre magyar idegenvezetéssel, Pisa)
 • sajt-, bor-, olaj-, és halkóstolások 
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz 
 • 3 ebéd (szállodánkban, piacon, sajtműhelyben)
 • 3 vacsora 
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén, felárral, egyágyasban
 • minden helyi transzfer

A kurzus díja: € 750 / fő 

Részletes kurzustartalom

Első nap: 

Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket. Megisszuk az első kávét, megismerkedünk a csapat többi tagjával, majd elindulunk Pisa belvárosába, kihasználva, hogy ide érkeztetek. Nem csak a ferde tornyot nézzük meg a Piazza dei Miracolin, hanem egy kis sétát is megejtünk a hangulatos városkában; lemegyünk az Arno folyóig, ahol az első fagyira meghívunk benneteket.

Pisaból elindulunk Viareggioba, ahol az Apolloba érve kisorsoljuk a szobákat, amelyeket el is foglalunk. Sorsolás közben megiszunk egy pohár spritzt vagy proseccot a megérkezés örömére. Rövid szabad program után mi elkészítjük Nektek az ebédet amely a mai napon egy nagy tál finom saláta és kétféle pasta finom szósszal, hozzá egy-két pohár finom bor.

Ebéd után kicsit lassítunk egy strandsétával vagy egy kis pihenéssel majd ellátogatunk Lucca mellé, ahol egy csodálatos borászatot látogatunk meg. Fehér-és vörösborokat kóstolunk, na meg persze megízleljük a ház saját olaját egy finom kenyér kiséretében.

A vacsorát ezen az estén mi készítjük el Nektek. A menü hideg antipastikból áll, többféle (általunk készített) zöldség "sott´olio" módra, sonkákkal, szalámikkal, sajtokkal, articsókával és olívabogyókkal. Amennyiben a csapat úgy akarja, esetleg egy tál bruschetta, egy caprese vagy egyéb finomságok is még az asztalra kerülnek, melyeket közösen beszélünk meg. Fehér-és vörösbor, Prosecco és egy-két digestive sem hiányozhat az első napon. Tapasztalataink szerint viszont ma nem beszélgetünk hajnalig, hisz mindenki az utazástól és a programoktól elfáradt. Kiadós, mély alvás reggelig. 

Második nap:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, halcarpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.

Ebéd előtt aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. Rövid szabad program, városnézés után Alessandronál találkozunk, ahol eszünk ebédre egy finom paninit vagy tramezzinit, amelyhez toszkán bort iszunk. A gyors ebéd után nem maradhat el a finom espresso vagy cappucino sem. Az éhségünk csillapítása után Alessandro tart nekünk "oktatást" a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különbséget az északibb és a délibb területen lévő olajfák olajai között, na és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.

Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, majd délután megkezdődik a közös munka, az első főzés; A bevásárolt alapanyagokból egy 6-fogásos tengeri vacsorát készítünk.

Menüsor: 2-3 antipasti (lehet ez baccalá, polipsaláta, vagy kétféleképpen elkészített kagyló), egy primo, amely vagy egy halas rizotto vagy egy spaghetti al ragu di mare. Ezt követi egy halas secondo mint pl. grillezett branzino, grillezett zöldséggel vagy salátával, végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy cantuccini Vin Santoval.

Mindent amit közösen főzünk, közösen is kell, hogy megegyünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A vacsorát  aperol spritz, frizzante bor, fehér borok, majd kis limoncello vagy fragolino kiséri; a férfiak persze grappát vagy poncét isznak.

Harmadik nap:

Ezen a napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra környékére látogatunk. Amerre nézünk ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint majdnem ezret. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy világhírű, de mégis szerény biogazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino sajtjaikat.

Megérkezés után megismerkedünk a sajtkészítés alapelveivel, majd mi is nekilátunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ott is pont ugyanúgy dolgoznak a sajtmesterek, ahogy mi tettük. A gyárlátogatás után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a biogazdaság terméseiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után befejezzük munkánkat és mindenki egy kis vákumcsomagolt, saját készítésű sajttal távozik. Persze lehetőség nyílik egy kis sziesztára, vagy persze arra is, hogy a sajtüzem saját termékeiből vásároljunk, legyen az a volterrai barlangban érlelt 18 hónapos sajt vagy akár olívaoljaos juhtejes kézkrém.

 

Hazafelé vesszük az irányt, hisz háziszakácsunk nem sok időt ad a pihenésre. Egy gyors szieszta után nekiállunk a vacsora elkészítésének. Ez a nap a húsnapunk, ahol a híres majd másfél kilós steak, a “bistecca fiorentina”-é a föszerep. A bisteccát tradicionálisan köret nélkül eszik, de mi egy kis ruccolaval, granaval tálaljuk majd. A csoport felvevöképességétöl függöen az elöételek zöldség alapúak lesznek, de becsúszhat akár egy 3 órát fözött “bolognai” (csak külföldön hívják így) ragu is. Ennél a vacsoránál eltérünk a prosecco/fehérbor vonalunktól és zamatos toszkán vörösborokat kóstolunk.

 

Negyedik nap:

Reggeli után mindenkinek önnállóan lehetősége nyílik arra, hogy a szállodánk elötti hatalmas ruha- és cipőpiacon feltöltse a remélhetőleg üres bőröndjeit. A piacot kb. 8 órakkor kezdik felépíteni, és 13:00 óráig tart. Ez idő alatt tapasztalatunk szerint épp el lehet jutni az egyik végéből a másikba! :-)

Még ebéd elött, talán vonattal, Firenzébe megyünk, ahol mindenki önállóan vagy csoportosan fedezi fel a város neki fontos zúgait. Magyar nyelvű idegenvezetést is tudunk organizálni! Este fáradtan, de boldogan hazafelé fordulunk, majd egy gyors zuhanyzás után elmegyünk egy helyi vendéglöbe, ahol utolsó közös vacsoránkat elfogyasszuk, a szerintünk a környékünkön lévő legjobb, árban is pénztárcabarát, de minőségben tökéletes vendéglőben.

Ezen a napon az étkezések önállóak. 

 

jelentkezés / kérdések: 

info@culinarium.hu

tel: 0036 70 455 4010