2018. Őszi szarvasgomba kurzus!

Sokan kértétek, hogy ősszel legyen több kurzusunk, így a boros és a halász programjaink után 2018. október 22-26. között egy szarvasgomba kurzusra invitálunk Titeket, ahol a fehér arany keresése mellé más érdekességeket és finomságokat is tettünk. Ha van kedvetek, tartsatok velünk!

Ősszel, mikor rövidebbek lesznek a nappalok, de még szépen tartják a kövek a meleget az arany naplementéig, a szarvasgombáé lesz a főszerep. Ennek a titokzatos, gyakran csillagászati áron kereskedett ínyencségnek az egyik fellegvára a toszkánai San Miniato; oda látogatunk Veletek.

Ezen az ötnapos kurzuson szarvasgombát keresünk az erdőbenspeciális, gyerekkoruk óta erre tanított kutyával, Cinque Terrére utazunk, ahol igazi ligur pesztót készítünk, olívaolajat kóstolunk, na és persze a szüret idején borászatokat látogatunk Bolgheriben, az európai bor egyik legkiemeltebb helyszínén! - Gyertek velünk, hosszabbítsuk meg a nyarat!

A létszám persze itt is korlátozott, hisz kis, 12 fős csoportban tudjuk a legjobban megteremteni a Culinarium baráti és bensőséges légkörét.

A kurzus tartalma:

 • szarvasgomba keresés kutyával
 • szarvasgomba ebéd
 • közös főzés Mikaellel, szarvasgomba jelszó alatt
 • olívaolaj kóstolás Bolgheriben, az egyik legnevesebb, többszörös világbajnok termelőnél
 • pincelátogatás borkóstolással Bolgheriban
 • Pesto készítés Liguriában
 • 2 városnézés (Lucca és Pisa)
 • Cinque Terre látogatás, időjárás függvényében - hajóval vagy vonattal
 • 3 Culinarium minőségű ebéd 
 • 3 vacsora, melyből egyik a közös főztünk
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény szerint felár ellenében egyágyasban
 • minden helyi transzfer

Kurzusdíj: 980 euro / 5 nap - 5 éjszaka

Az utazás önállóan történik.

A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatátval utazik. A reptéren veszünk fel és oda viszünk ki a kurzus végén.

Részletes program:

október 22. hétfő

Kora délután érkezés Pisába, ahol már a reptéren várunk Titeket. Rövid transzfer után megérkezünk az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Kései ebédünk menüje a hagyományos Toszkána köszöntőnk, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal és salátával. Egy kis szusszanás után késő délutáni programként Luccába megyünk, ahol felfedzzük ezt a csodás várost. Séta után egy kellemes kis étteremben, vacsorára találkozunk. Tapasztalataink szerint ezen a napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabb elfárad. Kiadós, mély alvás reggelig.

október 16. kedd

Ezen a napon a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, ahol Olaszország  egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője, aki az érzékeny orrával (remélhetőleg) megtalálja a fehér aranyat. A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt, ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel. 

A kóstolás után hazaérve pár órát szusszanunk, majd utána közösen egy menüt főzünk, ahol természetesen a szarvasgombáé lesz a főszerep. 

 

 

 

 

 

október 24. szerda

A mai napon Cinque Terrébe látogatunk. Cinque Terre. Annyit jelent: öt föld. Öt kis falura utal, melyek: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso. Ez a vidék már az ókor óta lakott. A 13. században indult fejlődésnek, ekkor jöttek létre a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett szakaszok. A 20. század végén pedig Cinque Terre a színes házaival, a tengeren ringatózó hajóival, a meredek partszakaszaival, kis szűk utcácskáival felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Ha az időjárás engedi hajóval közelítjük meg ezt a csodát és ha szerencsénk van, a nyáron megszokott túristatömegek nélkül élvezhetjük a falucskák színes világát.

Levantoban részt veszünk egy pesto készítő workshopon, hisz a pesto innen, Liguria tartományból származik. Majd a nap további részében szabad foglalkozás következik. Mindenki strandolhat, napozhat, töltődhet, felfedezheti ezt a csodálatos helyet. A nap vége felé egy helyi étteremben finomat vacsorázunk.

 

október 25. csütörtök

Közvetlenül korai reggeli után kiszabadulunk a villa előtti sétányra, ahol minden héten csütörtökön, több mint 100 árus kínál cipőt, ruhát és textileket. A zacskók gyors ledobása után elindulunk a mai uticélunk felé: 

Ezen a napon elmegyünk a 100 km-re fekvő Bolgheri vidékére, ahol első állomásunk Olaszország egyik leghíresebb, többszörös világbajnok olívaolaj termelője lesz. Két testvér, Paolo és Simone lát minket vendégül, akik 15.000 olajfából az ország egyik leghíresebb minőségi olívaolaját készítik. Megtekintjük a fákat, a prést és persze kóstolunk is a világbajnok olajokból. Amikor végeztünk, egy finom vegetariánus ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon. Ebéd után meglátogatjuk magát Bolgherit, egy gyönyörű kis ékszerdobozt, ahol a világ egyik legnevesebb és egyben legdrágább borát, a Sassicaiat készítik.

Sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom sorbet fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd egy igazi Bolgheri őskövezetü borászt látogatunk meg, akinek a kiváló termékeit kóstoljuk. Este a búcsúvacsoránkat egy olyan étteremben fogyasztjuk ahova az egyszerű olasz ember jár jót enni, inni vagy ünnepelni.

 

október 25. péntek

Elérkezett az utolsó nap. Reggeli után korán elindulunk Pisába, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírü ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencünket, a Campo Santo´t, a temetőt. Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Ezekután átugrunk a pár kilométerre levő reptérre, ahol egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív érzelmekkel és maradandó benyomásokkal elindultok haza.

Szeretettel várunk Titeket! Legyetek a Vendégeink!

Viki & Mikael