2019. június 07–14 között vegán Culinarium kurzus Steiner Kristóffal!

Szeretettel várunk minden vegán, Toszkána kedvelőt vagy még csak lélekben vegán, de a téma és az életfilozófia iránt érdeklődőt! Ha úgy érzed, feltöltenéd tested-lelked e kellemesen meleg nyári héten energiával, akkor ez a program Neked szól!

Kristóf tudása és karizmája, a Culinarium maximalizmusa, az olaszok mentalitása, a kis városok hangulata, a kultura mélysége, a tenger hullámai, a nyári nap melege, a mennyei zöldségek, gyümölcsök íze és illata mind segít, hogy ez a nyaralásod felejthetetlen legyen!

A létszám limitált, megőrizve evvel a kurzus személyességét, intimitását: max 12 fő

A 7 nap alatt a toszkán/mediterrán konyha kincseit fedezzük fel vegán módra.

Közösen főzünk, eszünk-iszunk, vásárolunk, városokat látogatunk, magunkba szívjuk az olasz életérzést. A 7 nap egy intenzív programot nyújt, de figyelünk arra is, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon magában vagy a párjával tölteni.

A kurzus tartalma:

  • 4 közös főzés Kristóffal, valamint közös reggeli, ebéd vagy vacsora a főztünkből
  • 1 pincevezetés borkóstolóval Bolgheriben
  • 1 tésztaműhely, ahol kézműves tésztát készítünk
  • 1 olívaolaj kóstolás Bolgheriben, Olaszország, Toszkána egyik legnevesebb, többszörös világbajnok termelőjénél
  • 5 városnézés (Firenze -magyar idegenvezetéssel, Pisa, Volterra, Bolgheri, CinqueTerre)
  • minden nap bőséges vegán Culinarium büféreggeli
  • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz / tea / kávé
  • Firenze vegán éttermében vacsora
  • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén egyágyasban
  • minden reptéri- és helyi transzfer

A kurzus díja € 1.390.-

Az utazás önállóan történik.

A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatátval utazik.

Részletes program:

Június 07, péntek:

Dél körüli érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket; közösen elfogyasztjuk az első olasz kávénkat, végre Itália!  Transzfer az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben ismerkedünk egymással.

Egy finom ebéddel várunk Titeket, amit ezen a napon még mi készítünk Nektek. A menü a hagyományos toszkána köszöntőnk, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal és salátával.

Egy kis szusszanás, napozás és csobbanás után esti programként Pisába megyünk, ahol a Csodák-terén sétálva természetesen megnézzük a ferde tornyot is.

Kicsit elengedjük a kezeteket, hogy mindenki a saját tempójában tudja beszívni Pisa varázsát. Találkozási pontunk egy kis vegán szendvicsező lesz, ahol megvacsorázunk. Tapasztalataink szerint első nap nem beszélgetünk hajnalig, hisz sokan fáradtak az utazástól és a korai keléstől. Kiadós, mély alvás reggelig.

Június 08, szombat:

Ezen a napon közösen reggelizünk, majd kora délutánig strandolási idő következik. Napozás, fürdés vagy egy nagy séta a homokos tengerparton. Élvezzétek a feng shui szempontból is fantasztikus látványt, a carrarai márványhegyek és a tenger ölelését. Közös fürdőruhás ebéd következik, beülünk egy kedves tengerparti étterem, a Ristorante Dora éttermébe és együtt egy finom salátát eszünk. Kristóf mesél nekünk a vegánságról, arról, ami őt inspirálta és meggyőzte, hogy ezt az utat válassza. Kötetlen, építő beszélgetés következik, ahol mindenki megnyílhat, mesélhet és kérdezhet.

Ebéd után gyors zuhany,  majd megkezdődik a "felügyelet alatti" munka; A bevásárolt alapanyagokból vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk. Főzés előtt, közben és után helyi toszkán borokat, Aperol

Spritz, Proseccot, gyümölcslevet, jegesteát, limonádét, vizet kortyolgatunk ki-ki a kedve és igénye szerint.

Június 09, vasárnap:

Ezen a napon kicsit messzebb, Bolgheribe kirándulunk.

Elmegyünk a 100 km-re fekvő Bolgheribe, ahol első állomásunk Olaszország egyik leghíresebb,  többszörös világbajnok olívaolaj termelője lesz. Paolo és Simone, a két testvér lát minket vendégül, akik 40 hektáron, több száz éves olajfákból minőségi olívaolajat készítenek. Nagy szeretettel és hozzáértéssel vezetnek minket körbe először a fák között, mesélnek az olajfák típusairól, jellemzőiről, majd felkeressük az olajprést is, ahol elmondják az olívabogyó feldolgozási folyamatait. Majd kóstolás következik, ahol saját magunk is megpróbálhatunk különbséget tenni a különböző olívabogyók olajai között.

Amikor végeztünk, egy finom ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon, ahonnan felhőtlen égnél látjuk még a tengert is. Paolo és simone sem húsfogyasztók, kis vegetarianus éttermet üzemeltetnek, ahol elkészítik nekünk az ínycsilkandozó vegán fogásainkat.

Elköszönünk az olajfáktól és elmegyünk, meglátogatjuk Bolgherit, ami 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt  a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkán képeslapon valahol szerepel.

Sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom sorbet fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd borkóstolásra megyünk, hogy megízleljük, megnézzük ennek a dombvidéknek a borait.

A borászati látogatásunk több elemet tartalmaz. Először a szőlőtőkéket nézzük meg, melyek mellől, ha szerencsénk van, látjuk a tengert. Majd a föld alá megyünk, ahol végigkövetjük a szőlő útját a pohárig. Egy múzeumon át eljutunk a borkóstolásig, ahol a ház kiváló termékeit ízlelhetjük. Természetesen lehetőség nyílik a pincészet boraiból a helyszínen vásárolni. Hazaérve közös vacsorát főzünk, ami azt jelenti, hogy az aki akar besegíthet a konyhai munkába.

Hazeérve szusszanunk, majd Kristóf gyors finomságai közül választunk magunknak menüt.

Június 10, hétfő:

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, Volterra környékére utazunk. Amerre nézünk lankás dombokat látunk, ciprusokkal és cédrusokkal. Volterra az etruszk kultúra egyik fővárosa volt még a rómaiak előtti időkben. Napjainkban az etruszk múzeumban tudunk erről a legtöbbet megtudni, ami szintén ebben a városban van. Volterra ezen felül még az alabástrom iparáról híres, melynek nyomait mindenhol láthatjuk a városban.

Miután mindenki szabadon felfedezte a várost, egy másfél-kétórás séta után egy kis helyi vendéglőben ebédelünk. A nullkilométeres helyen az alábbi menüvel várnak minket:antipasto, panzanella toszkán kenyérsaláta, utána minestra di farro con patate e carciofi, vagyis  - tönkölybúzaleves burgonyával, articsókával, majd pappa al pomodoro, a toszkánok paradicsomos pempője, kostolóként a ház egyik specialitása a cipolle in agrodolce, vagyis karamellizált gyöngyhagyma. Desszertnek pedig citromsorbet. Az ebédet egy erős kávé zárja, ami kell is, hisz utána kezdődik a tésztakeszítési workshopunk.

Volterrában, egy több mint fél évszázada saját tésztáját készítő családi üzemben megtanuljuk, hogy kell  a toszkán tésztaspecialitásokat készíteni.

Terveinkben ezek a tésztatipusok szerepelnek: pici, ami a bazsalikom erejétől egészségesen zöld színű lesz, majd készül az orchiette és a trofie.

Mindenki lisztes kézzel fog dolgozni és a készíti a saját tésztáját. A tészták szakszerű bepakolása után a toszkán dombokon át, hazafelé vesszük az irányt.

Otthon a saját konyhánkba érkezve Kristóf segít a megfelelő szószokkal életet varázsolni a tésztánkba, amiket aztán jó hangulatban 1-1 üveg bor kíséretében elfogyasztunk. Beszélgetés, igény és kedv szerint hajnalig.

Június 11, kedd:

A  mai napunkon feszegetjük Toszkána határait, Cinque Terrébe látogatunk! Részt veszünk egy pesto készítű workshopon, hisz innen a ligur tartományból származik a pesztó, majd a nap további részében szabad foglalkozás következik. Mindenki strandolhat, napozhat, töltődhet, felfedezi ezt az „öt földet”

Találkozási pontunk La Spezia lesz, ahol egy étteremben finomat vacsorázunk.

Június 12, szerda:

A mai napon a kulturáé és a művészeté lesz a főszerep. Közvetlenül a reggeli után vonattal Firenzébe utazunk, ahol már vár ránk Éva, az idegenvezetőnk. 2 órás séta következik a városban, elmerülve Dante, Michelangelo, Da Vinci és Raffaeló életében. De megnézzük a ponte Vecchiot, a Dómot a Pitti palotát és a Santa Croce templomot. Eszünk egy finom szendvicset, 

Firenze egyik legszebb vegetárianus éttermében vacsorázunk, természetesen  vegán, majd késő este, a sok élménytől kinyúlva ágyba zuhanunk.

Június 13, csütörtök:

feldolgozva az élményeket, elmélyedve a közösen átélt eseményekben, strandnap. Délután utolsó napunkon főzünk és beszélgetünk. :)

Június 14, péntek:

Egy utolsó finom vegán reggeli az Apolloban, telefonszám csere, majd transzfer a pisai reptérre. Búcsút veszünk egymástól, de nem örökre, hisz a barátságok, amik köttetnek, megmaradnak. :)

Várunk Titeket szeretettel, legyetek a Vendégeink!

Kristóf, Nimrod, Viki és Mikael