2019. június 14–21. között vegán Culinarium kurzus Steiner Kristóffal!

 

Szeretettel várunk minden vegán, toszkánakedvelőt, vagy még csak lélekben vegán, de a téma és az életfilozófia iránt érdeklődőt! Ha úgy érzed feltöltenéd tested-lelked e kellemesen meleg nyári héten energiával, akkor ez a program Neked szól!

Kristóf tudása és karizmája, a Culinarium maximalizmusa, az olaszok mentalitása, a kis városok hangulata, a kultúra mélysége, a tenger hullámai, a nyári nap melege, a mennyei zöldségek, gyümölcsök íze és illata mind segít, hogy ez a nyaralásod felejthetetlen legyen!

 

A létszám limitált, megőrizve evvel a kurzus személyességét, intimitását: max 12 fő

 

A 7 nap alatt a toszkán / mediterrán konyha kincseit fedezzük fel vegán módra.

Közösen főzünk, eszünk-iszunk, vásárolunk, városokat látogatunk, magunkba szívjuk az olasz életérzést. A 7 nap egy intenzív programot nyújt, de figyelünk arra, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon magában vagy a párjával tölteni.

 

A kurzus tartalma:

 

4 közös főzés Kristóffal, valamint közös reggeli, ebéd vagy vacsora a főztünkből

1 pincevezetés borkóstolóval Bolgheriben

1 tésztaműhely, ahol kézműves tésztát készítünk

1 olívaolaj kóstolás Bolgheriben, az egyik legnevesebb, többszörös világbajnok termelőjénél

5 városnézés (Firenze -magyar idegenvezetéssel, Pisa, Volterra, Bolgheri, Cinque Terre)

minden nap bőséges vegán Culinarium büféreggeli

minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz / tea / kávé

Vegán éttermében vacsora

szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén egyágyasban

minden reptéri- és helyi transzfer

 

A kurzus díja € 1.390.-

 

Az utazás önállóan történik.

A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatátval utazik.

 

Részletes program:

 

Június 14, péntek:

Dél körüli érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket; közösen elfogyasztjuk az első olasz kávénkat, végre Itália!  Transzfer az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben ismerkedünk egymással.

Egy könnyü ebéddel várunk Titeket, amit ezen a napon még mi készítünk Nektek. A menü a hagyományos toszkána köszöntőnk, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal és salátával.

Egy kis szusszanás, napozás és csobbanás után esti programként Pisába megyünk, ahol a csodák terén sétálva természetesen megnézzük a ferde tornyot.

Kicsit elengedjük a kezeteket, hogy mindenki a saját tempójában tudja beszívni Pisa varázsát. Találkozási pontunk egy kis vegán szendvicsezö lesz, ahol könnyen megvacsorázunk. Tapasztalataink szerint első nap nem beszélgetünk hajnalig, hisz sokan fáradtak az utazástól, korai keléstöl. Kiadós, mély alvás reggelig.

 

Június 15, szombat:

Ezen a napon közösen reggelizünk, majd kora délutánig strandolási idő következik: Napozás, fürdés, vagy egy nagy séta a homokos tengerparton. Élvezzétek a feng shui szempontból is fantasztikus látványt, a carrarai márványhegyek és a tenger ölelését. Közös fürdőruhás ebéd következik: Beülünk egy kedves tengerparti étterem, a Ristorante Dora éttermébe és együtt egy finom salátát eszünk. Kristóf mesél nekünk a vegánságról, arról, ami őt inspirálta és meggyőzte, hogy ezt az utat válassza. Kötetlen, építő beszélgetés következik, ahol mindenki megnyílhat, mesélhet és kérdezhet.

Ebéd után gyors zuhany,  majd megkezdődik a "felügyelet alatti" munka; A bevásárolt alapanyagokból vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk. Főzés előtt, közben és s után helyi toszkán borokat, Aperol Spritz, Proseccot, gyümölcslevet, jegesteát, limonádét, vizet kortyolgatunk ki-ki a kedve és igénye szerint.

 

Június 16, vasárnap:

Ezen a napon kicsit messzebb, Bolgheribe kirándulunk.

Elmegyünk a 100 km-re fekvő Bolgheribe, ahol első állomásunk Olaszország egyik leghíresebb,  többszörös világbajnok olívaolaj termelője lesz. Paolo és Simone, a két testvér lát minket vendégül, akik 40 hektáron, több száz éves olajfákból minőségi olívaolajat készítenek. Nagy szeretettel és hozzáértéssel vezetnek minket körbe először a fák között, mesélnek az olajfák típusairól, jellemzőiről, majd felkeressük az olajprést is, ahol elmondják az olívabogyó feldolgozási folyamatait. Majd kóstolás következik, ahol saját magunk is megpróbálhatunk különbséget tenni a különböző olívabogyók olajai között.

Amikor végeztünk, egy finom ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon, ahonnan felhőtlen égnél látjuk még a tengert is.

 

Elköszönünk az olajfáktól és elmegyünk, meglátogatjuk Bolgherit, ami 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt  a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkán képeslapon valahol szerepel.

Sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom sorbet fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd borkóstolásra megyünk, hogy megízleljük, megnézzük ennek a dombvidéknek a borait.

 

A borászati látogatásunk több elemet tartalmaz. Először a szőlőtőkéket nézzük meg, melyek mellől, ha szerencsénk van, látjuk a tengert. Majd a föld alá megyünk, ahol végigkövetjük a szőlő útját a pohárig. Egy múzeumon át eljutunk a borkóstolásig, ahol a ház kiváló termékeit ízlelhetjük. Természetesen lehetőség nyílik a pincészet boraiból a helyszínen vásárolni. Hazaérve közös vacsorát főzünk, ami azt jelenti, hogy az aki akar besegíthet a konyhai munkába.

Hazeérve szusszanunk, majd Kristóf gyors finomságai közül választunk magunknak menüt.

 

Június 17, hétfő:

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, Volterra környékére utazunk. Amerre nézünk lankás dombokat látunk, ciprusokkal és cédrusokkal. Volterra az etruszk kultúra egyik fővárosa volt még a rómaiak előtti időkben. Napjainkban az etruszk múzeumban tudunk erről a legtöbbet megtudni, ami szintén ebben a városban van. Volterra ezen felül még az alabástrom iparáról híres, melynek nyomait mindenhol láthatjuk a városban.

 

Miután mindenki szabadon felfedezte a várost, egy másfél-kétórás séta után egy kis helyi vendéglőben ebédelünk. A nullkilométeres helyen az alábbi menüvel várnak minket:antipasto, panzanella toszkán kenyérsaláta, utána minestra di farro con patate e carciofi, vagyis  - tönkölybúzaleves burgonyával, articsókával, majd pappa al pomodoro, a toszkánok paradicsomos pempője, kostolóként a ház egyik specialitása a cipolle in agrodolce, vagyis karamellizált gyöngyhagyma. Desszertnek pedig citromsorbet. Az ebédet egy erős kávé zárja, ami kell is, hisz utána kezdődik a tésztakeszítési workshopunk.

Volterrában, egy több mint fél évszázada saját tésztáját készítő családi üzemben megtanuljuk, hogy kell  a toszkán tésztaspecialitásokat készíteni.

Terveinkben ezek a tésztatipusok szerepelnek: pici, ami a bazsalikom erejétől egészségesen zöld színű lesz, majd készül az orchiette és a trofie.

Mindenki lisztes kézzel fog dolgozni és a készíti a saját tésztáját. A tészták szakszerű bepakolása után a toszkán dombokon át, hazafelé vesszük az irányt.

Otthon a saját konyhánkba érkezve Kristóf segít a megfelelő szószokkal életet varázsolni a tésztánkba, amiket aztán jó hangulatban 1-1 üveg bor kíséretében elfogyasztunk. Beszélgetés, igény és kedv szerint hajnalig.

 

Június 18, kedd:

A  mai napunkon feszegetjük Toszkána határait, Cinque Terrébe látogatunk! Részt veszünk egy pesto készítű workshopon, hisz innen a ligur tartományból származik a pesztó, majd a nap további részében szabad foglalkozás következik. Mindenki strandolhat, napozhat, töltődhet, felfedezi ezt az „öt földet”

Találkozási pontunk...lesz, ahol egy étteremben finomat vacsorázunk.

 

Június 19, szerda:

A mai napon a kultúráé és a művészeté lesz a főszerep. Közvetlenül a reggeli után vonattal Firenzébe utazunk, ahol már vár ránk Éva, az idegenvezetőnk. 2 órás séta következik a városban, elmerülve Dante, Michelangelo, Da Vinci és Raffaeló életében. De megnézzük a ponte Vecchiot, a Dómot a Pitti palotát és a Santa Croce templomot. Eszünk egy finom szendvicset, ...ne legyen piac???? Utána meglátogatjuk a világhírű képtárat, az Uffizit, ahol nem engedi el Éva a kezünket, itt is segít és visszarepít minket az időben, mesél a Medici családról és a kor kiváló nagyjairól. A sok információ után mindenki kap 2 órát, felfedezni a sok üzletet.

Firenze legtrendibb vegánéttermében vacsorázubk, majd késő este, a sok élménytől kinyúlva ágyba zuhanunk.

 

Június 20, csütörtök:

feldolgozva az élményeket, elmélyedve a közösen átélt eseményekben, strandnap. Délután utolsó napunkon főzünk és beszélgetünk. :)

 

Június 21, péntek:

Egy utolsó finom vegán reggeli az Apolloban, majd transzfer a Pisai reptérre