Steiner Kristóf a Culinariumban!

2018. július 20 - 27. vegán kurzust tartunk Steiner Kristóffal.

Ha már vegán vagy, vagy csak ha érdekel ez az életforma, de akkor is, ha fogalmad sincs, mi az, hogy vegán, akkor Neked ajánljuk ezt a kurzust! Töltsd fel tested-lelked e forró nyári héten energiával és ismerd meg az olasz konyhát vegán módra. Kristóf tudása és karizmája, a Culinarium maximalizmusa, Toszkána hangulata, a tenger és a nap melege, a mennyei zöldségek gyümölcsök íze és illata, mind segítenek neked, hogy ez a nyaralás felejthetetlen legyen számodra.

"Steiner Kristóf vagyok, ember és állatjogi aktivista, író, újságíró, színész és vegán szakács – ám a legtöbben ma is úgy emlegetnek, mint az egyik első, homoszexualitását nyíltan vállaló médiaszereplőt. Szerepeltem magyar és nemzetközi filmprodukciókban, rendeztem dokumentumfilmet, vezettem élő tévé-és színpadi show műsorokat.

2009 óta Tel Avivban élek, ahol a Time Out Israel rovatvezetőjeként és a nemzetközi díjakat nyert blogom, a www.whitecityboy.com szerkesztőjeként dolgozom. Rendszeresen tartok workshopokat, főzőkurzusokat, Kristóf Konyhája című vegán szakácskönyvem 2015-ben jelent meg, ezt követte a Kristóf Lakomái 2017-ben. Könyveim és kurzusaim profitjából rendszeresen támogatom a Kids CreatingPeace izraeli-palesztin békeszervezetet."

A létszám korlátozott, hisz kis 12 fős csoportban tudjuk a legjobban megteremteni a kurzus baráti és bensőséges légkörét.
E 8 nap alatt a toszkán gasztronómia vegán oldalát ismerjük meg. Közösen vásárolunk, fedezünk fel izgalmas alapanyagokat, főzünk, eszünk iszunk, majd városokat, kis falvakat látogatunk, és magunkba szívjuk az olasz életérzést. Az intenzív program alatt figyelünk arra is, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon önmagával vagy a párjával tölteni.

A kurzus tartalma:

  • 4 közös főzés Kristóffal, valamint ebéd vagy vacsora a főztünkből
  • 1 pincevezetés borkóstolóval
  • 1 tésztaműhely, ahol kézműves tésztát készítünk
  • 1 olívaolaj kóstolás Bolgheriben, az egyik legnevesebb, többszörös világbajnok termelőnél
  • 5 városnézés (Firenze -magyar idegenvezetéssel, Pisa, Volterra, Bolgheri, Lucca, Cinque Terre)
  • minden nap bőséges vegán Culinarium büféreggeli
  • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz / tea / kávé
  • Firenze, Pisa trendi éttermekben vegán vacsora
  • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény szerint felár ellenében egyágyasban
  • minden helyi transzfer

Kurzusdíj: 1490 euro / 8 nap-7 éjszaka, all inclusive ellátással.

Az utazás önállóan történik.

A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatátval utazik.

Részletes program:

Július 20. péntek

Kora délután érkezés Pisába, ahol már a reptéren várunk Titeket. Közösen elfogyasztjuk az első olasz kávénkat, végre Itália! Rövid transzfer és megérkezünk az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben ismerkedünk egymással. Kései ebédünk menüje a hagyományos Toszkána köszöntőnk, grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal és salátákkal. Egy kis szusszanás, napozás és csobbanás után késő délutáni programként Pisába megyünk, ahol megnézzük a ferde-tornyot kívülről-belülről, majd sétálunk a Piazza dei Miracolin, azaz a Csodák Terén.

Kicsit elengedjük a kezeteket, mindenki a saját tempójában fedezi fel a várost. Séta után egy kellemes kis étteremben, vacsorára találkozunk. Tapasztalataink szerint ezen a napon mindenki az utazástól és a programoktól hamar elfárad. Kiadós, mély alvás reggelig.

Július 21. szombat

Reggeli után irány a szép, homokos strand! Kora délutánig időt adunk Nektek napozásra, fürdésre, vagy egy nagy sétára! Élvezzétek a fantasztikus látványt, ahol a carrarai márványhegyek és a tenger összeérnek. Ez a térség Feng Shui szempontok szerint is különleges. Közös strandfürdős ebéd következik; mint az olaszok, beülünk egy kedves, tengerparti étterembe, a Ristorante Dorába és együtt egy finom salátát eszünk. Kristóf mesél nekünk a vegánságról, arról, ami őt inspirálta és meggyőzte, hogy ezt az utat válassza. 

Ebéd után egy gyors zuhany, majd megkezdődik "felügyelet alatt" a munka; Vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk.

Főzés előtt, közben és után Proseccot, Aperol Spritz-t, gyümölcslevet vagy jegesteát kortyolgatunk ki-ki a kedve és igénye szerint.

Július 22. vasárnap

Ezen a napon elmegyünk a 100 km-re fekvő Bolgheri vidékére, ahol első állomásunk Olaszország egyik leghíresebb, többszörös világbajnok olívaolaj termelője lesz. Két testvér, Paolo és Simone, lát minket vendégül, akik 15.000 olajfából az ország egyik leghíresebb minőségi olívaolaját készítik.

A fák közötti séta után egy kóstolás következik, ahol saját magunk is megpróbálhatunk különbséget tenni a különböző olívabogyók olajai között. Amikor végeztünk, egy finom vegán ebédet eszünk a gyönyörű teraszukon. Ebéd után meglátogatjuk magát Bolgherit, egy gyönyörű kis ékszerdobozt, ahol a világ egyik legnevesebb és egyben legdrágább borát, a Sassicaiat készítik.

Sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom sorbet fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd hazafelé indulunk. Hazeérve kicsit szusszanunk, majd Kristóffal indul a konyhai munka, ahol többek között a reggel begyűjtött olivaolajat helyezzük megfelelő közegbe.

Július 23. hétfő

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, Volterra környékére utazunk. Amerre nézünk lankás dombokat látunk, ciprusokkal és cédrusokkal.

Volterrában, egy több, mint fél évszázada saját tésztáját készítő családi üzemben megtanuljuk, hogyan kell a toszkán tésztát készíteni:

Bazsalikomtól zöld picit- tipikus toszkán tészta neve-, majd sárga orchiettet és trofiet készítünk a “mamma” útmutatásai alapján. Mindenki lisztes kézzel fog dolgozni és a saját tésztáját gyúrni. A tészták szakszerű bepakolása után egy megérdemelt vegán ebéd vár ránk: antipastoként panzanella, ami egy toszkán kenyérsaláta, utána minestra di farro con patate e carciofi, vagyis - tönkölybúzaleves burgonyával, articsókával, majd pappa al pomodoro, a toszkánok paradicsomos pempője-, kostolóként pedig érkezik a ház egyik specialitása a cipolle in agrodolce, vagyis karamellizált gyöngyhagyma. Desszertnek pedig citromsorbet. Az ebédet egy erős kávé zárja, ami kell is, hisz utána irány haza a konyhába! Otthon a saját konyhánkba érkezve Kristóffal nekiállunk a vacsorának, ahol segít a megfelelő szószokkal életet varázsolni a tésztánkba, amiket aztán jó hangulatban 1-1 üveg bor kíséretében jól megeszünk; és természetesen desszert is lesz.

Július 24. kedd

A mai napon Cinque Terrébe látogatunk. Cinque Terre. Annyit jelent: öt föld. Öt kis falura utal, melyek: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso. Ez a vidék már az ókor óta lakott. A 13. században indult fejlődésnek, ekkor jöttek létre a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett szakaszok. A 20. század végén pedig Cinque Terre a színes házaival, a tengeren ringatózó hajóival, a meredek partszakaszaival, kis szűk utcácskáival felkerült az UNESCO Világörökség listájára. 

Az egyik falucskában részt veszünk egy pesto készítő workshopon, hisz a pesto innen a Liguria tartományból származik. Majd a nap további részében szabad foglalkozás következik. Mindenki strandolhat, napozhat, töltődhet, felfedezheti ezt a csodálatos helyet. A nap vége felé a találkozási pontunk Monterosso lesz, ahol egy étteremben finomat vacsorázunk.

Július 25. szerda

Ezen a napon már délelőtt kezdődik a konyhai munka. Kristóf segítségével egy újabb vegán menüt készítünk a "slow food" jegyében. 

A megérdemelt kiadós ebéd után sziesztázunk, vagy egy csobbanással egybekötött tengeri sétával készülünk fel a délutáni oktatásra, hisz egy sommelier jön el hozzánk, aki bevezet minket a borkóstolás világába. Toszkán borokról, párosításokról, tárolásról beszélgetünk és persze segít minket, mire is figyeljünk oda a borok kóstolásánál. A tananyagot egyből felhasználva, a sommelier társaságában a luccai dombság egyik gyönyörű borászatba látogatunk, ahol a gyakorlatban is felhasználjuk a tanultakat. Vegán falatkák kíséretében, fehér- és vörös borokat kortyolgatunk. A borászat után Puccini szülővárosába megyünk, Lucca felé vesszük az irányt, ahol mindenki levezetésként sétál egyet a langyos estében.

Július 26. csütörtök

A mai napon a vásárlásé, a kultúráé és a kávéé lesz a főszerep. Közvetlenül a reggeli után kiszabadulunk a villa előtti sétányra, ahol minden héten csütörtökön, több mint 100 árus kínál cipőt, ruhát és textileket. A zacskók gyors ledobása után vonattal Firenzébe utazunk, ahol már vár ránk Éva, az idegenvezetőnk. 2 órás séta következik a városban, elmerülve Dante, Michelangelo, Da Vinci és Raffaeló életében. Megnézzük a Ponte Vecchiot, a Dómot a Pitti palotát és a Santa Croce templomot. Eszünk egy finom salátát vagy vegán szendvicset, hogy legyen erőnk a kávépörkölőben felszívni a sok jó illat mellett a sok tudást, amely az olaszok e kedvenc italát körülfonja. Firenze legtrendibb vegánéttermében vacsorázunk, majd késő este a sok élménytől kinyúlva ágyba zuhanunk.

Július 27. péntek

Elérkezett a 8. nap. Reggelizünk, egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív érzelmekkel és maradandó benyomásokkal indulunk a reptérre.

Szeretettel várunk Titeket! Legyetek a Vendégeink!

Kristóf & Viki & Mikael :)